Kde se právě nacházíte:
Tento web připravuje: Restaurátorská dílna Říčany

Kontakt

E-mail:
info@starozitny.cz
Telefon dílna Říčany:
603 427 207
Adresa dílna Říčany:
Olivova 312,
Říčany 251 00

Příhlášení

E-mail:
Heslo:
Nemáte ještě svůj účet na staroztiny.cz? Můžete se zdarma zaregistrovat.

Facebook

Psací sekretář v historii interiéru

Psací sekretáře


Psací komodový sekretář s tabernáklovým nástavcem byl oblíben od 30 let 18.st. v doznívající vlně baroka v přechodu k rokoku.První typy jsou známi z anglické provenience již z období královny Anny (kolem 1810).Byl ústředním  reprezentačním motivem interiéru.
barokní kabinetanglický kabinet

Foto:Anglické pozdně barokní psací kabinety

Svou oblibu si získal tento kombinovaný sekretář i ve střední Evropě a dostal specifické barokní ztvárnění typické pro tento styl hlavně v Habsburské říši.

barokně klasicisní kabinet

Foto:Sekretář - kabinet s tabernáklovým nástavcem  z oblasti jižních Čech 18.st. (opraveno: Restaurátorská dílna Říčany)

Jih Evropy či země pod francouzským vlivem nepřijali tento model tak výrazně.  Obliba těchto sekretářů se znovu objevila v 1.polovině 19.st.souběžně s končícím biedermeierem.
Zpracování je i v této části 19.st.velmi bravurní a technologicky kopíruje výrobu z 18.st. Použití stejných typů kování , materiálů pro dekoraci povrchu ( švartny ve výrazných kresbách tvrdých dřev), vysoký lesk polytůry známý již z poloviny 18.st. hovoří o kvalitních inspiracích  z baroka či rokoka.
Tyto sekretáře ještě nenesou  znaky úpadku řemeslné dokonalosti formou tovární výroby ,která se tak rozšířila hlavně ve 2.pol.19.st.

Fotografie 244

Foto: neobarokní sekretář ze 40.let 19.st.

 

Základní formou je jak pro 18. tak i 19.st. je komoda (převážně 3 šuplíky) s nástavcem pro psací účely uzavřena šikmou klapačkou .
Vnitřek je vybaven k tomuto účelu – filc či zelené plátno jako podklad pro psaní na vyklopené klapačce, stejně tak počtem mnoha šuplíků a poliček

Tato část obecně odpovídala oblíbenému kusu 1. poloviny 18.st. –tzv.psací komodě.
Psací komoda Psací komoda

Foto: psací komoda základ psacího kabinetu

U sekretáře je pak na tento typ komody s psacím prostorem  ještě postaven skříňkový nástavec – tzv.tabernáklový nástavec- který celý sekretář zakončuje .

Za jedněmi či dvěma dvířkami nástavce se často nachází nika s policí doplněna mnoha drobnými šuplíky ,často i v tajných úkrytech dvojitých zad či za předními zdobnými šuplíky se nacházeli ony skryté.
tabernáklový nástavecFotografie 231

Foto:Vnitřní šuplata středního dílu i tabernáklového nástavce s tajnými šuplíky ve dvojitých zádech

 

Ve variantách  převážně ze střední Evropy je střední – psací - díl nad komodou zboku doplněn ještě řadami šuplat což nebylo obvyklé u anglických modelů.
barokní kabinet

Foto:Typický model středoevropského kabinetu s postranními šuplaty na nástavci i ve středním dílu.

(restaurováno v Říčanech)

 

Dekoračně byl tento kus velmi výrazný nositel všech ornamentálních znaků baroka ,rokoka či pozdějšího klasicismu kde byl tento model také oblíben ,byť se později inovoval do nového modelu.Některé prvky kombinace s komodou a psací částí vytrvaly až do 19.st. i ve stylu biedermeieru a v pozdějších neopodobách baroka či rokoka.
Psací sekretáře se v období pozdního  klasicismu podstatně změnily.Zpočátku tento model kopíroval svého předchůdce .Změnou byly pouze dekorace a tvary odpovídající klasicismu ( rovné neoantické formy)


Fotografie 233 klasicisní kabinetFotografie 235

Foto: Klasicisní psací kabinet (opraveno dílnou Říčany)


Později na konci 18.st. a hlavně v empíru a biedermeieru opustily model tří dílů – komoda ,psací nástavec,nástavec skříňový a zůstal jeden korpus začleńující do sebe spodní část s dvířkami ( vyjímečně ještě i se 2 šuplíky) nad ní vyklápěcí psací plocha ,která odhalí rafinovaný prostor plný šuplat , polic a tajných prostor, často doplněno i zrcadlem.nad touto výklopnou psací plochou.
biedermeier kabinetFotografie 237bidermeier psací sekretářFotografie 239Fotografie 240

Foto:Příklady sekretářů s výklopnou psací deskou z období pozdního klasicismu - biedermeieru         ( opraveno v restaurátorské dílně Říčany)


Nad touto výklopnou se mnohdy nachází i horní šuple.Autorem této inovace psacího sekretáře byl údajně Jean Oeben – významný návrhář  nábytku 18.st.Jeho inovace tehdy přinášela do interiéro to čemu dnes mi říkáme „ high tech“Sekretáře jsou tak ve výšce dospělého člověka  a už nejsou tak vysoké jako v baroku či rokoku.
Tento model jednoho korpusu se spodní skříňkou a vrchní psací částí – tzv.domácí kanceláří byl opětně používán i v art decu či funkcinalismu ve 20.st.
Fotografie 242Fotografie 243

Foto:Psací kabinety z období 20.st. ve stylu art deco inspirované kabinety z 18. a 19.st

 

Diskuse

Nový komentář
 

Vytisknout | Nahoru | Kontakt © Restaurátorská dílna říčany 2006-2024 All rights reserved