Kde se právě nacházíte:
Tento web připravuje: Restaurátorská dílna Říčany

Kontakt

E-mail:
info@starozitny.cz
Telefon dílna Říčany:
603 427 207
Adresa dílna Říčany:
Olivova 312,
Říčany 251 00

Příhlášení

E-mail:
Heslo:
Nemáte ještě svůj účet na staroztiny.cz? Můžete se zdarma zaregistrovat.

Facebook

Trmalova vila- Plečnik a Janák

 Rok Pavla Janáka a Josifa Plečnika

140 let od narození Josipa Plečnika (23.1.1872) a 130 let od narození Pavla Janáka - oba hostí jejich přítel i učitel (v případě Janáka doslova) Jan Kotěra ve svém prostoru Trmalově vile v Praze -Srašnicích výstavou, kterou začíná rok silných generací architektů  střední Evropy,kteří tak silně ovlivnili ráz doby počátku 20.století.

Plečnika pozval do Prahy před založením Československa (v r.1911) právě Jan Kotěra a nabýdl mu místo pedagoga a později po r.1920 mu taktně přepustil práce na obnově Pražského hradu zadané presidentem Masarykem.Tím otevřel významnou etapu Plečnikovi kariery která vyvrcholila výstavbou Největějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Pavel Janák -žák Oto Wágnera n vídeňské Akademii výtvarných umění nastoupil v r.1907 do ateliéru Jana Kotěry ,kde spolu s josefem Gočárem přivedli na svět originální kombinaci výtvarného kubismu s architektůrou a užitým uměním , za tiché podpory jejich vzoru Jana Kotěry.

Osudy Pavla janáka a Jože plečnika se ještě protly v okamžiku kdy po roce 1932 převzal Janák některé realizace  rekonstrukce Pražského hradu jako hlavní architekt.

Oba tvůrci byli ve smyslu tehdejšího doznívajícího ,,gesamkunstwerku"komplexními osobnostmi , které

dokázaly z velké archytektůry přejít plynule do interiéru v jeho největších detailech .Od nábytku -Plečnikova prezidentská knihovna a sedací nábytek Pražského hradu, po jídelní a nápojové servisy (Janákovi realizace  čajových servisů pro kubistický Artěl).

Rok Pavla Janáka a Josifa Plečnika začíná proto velmi symbolicky ve vile ,kterou projektoval Jan Kotěra a propojuje tak celou slavnou éru středoevropské architektonické a umělecké moderny počátku 20.století.

http://foibos.cz/cz/trmalova-vila/

 

 

Diskuse

Nový komentář
 

Vytisknout | Nahoru | Kontakt © Restaurátorská dílna říčany 2006-2024 All rights reserved